Dění klubu

V sobotu 21.4.2018 se ve Vyškově uskutečnila akce BĚHÁM A POMÁHÁM. Této akce se zúčastnili i zástupci našeho klubu, jak z řad mužů tak i žen.

Petr Pořízek, Lubomír svoboda, Jan Školař, Petr Školař, Radek Vrána a veterán Luboš Orel.

Z ženského týmu podpořily Alena Burdová, Lucie Zborovská, Monika Štěpánová, Elena Klevetová a Monika Bonczková.

Dále přišli akci podpořit i ženy z RC Dragon Brno, které trénují společně s Vyškovskými hráčkami. Za Brněnský klub přišli podpořit hráčky Hana Běhalová, Radka Bartáková, Kateřina Kalábová.

Děkujeme moc holkám z Brna, že šli s námi podpořit dobrou věc.

Běželi jsme na podporu biologické léčby Míši Grimové.

Míše je 28 let a má 4letého syna Péťu. Popravdě, život se s Míšou vůbec nemazlil. První vážnou diagnózu si Míša vyslechla v roce 2007, kdy jí byla diagnostikována roztroušená skleróza. Kvůli těžšímu průběhu jí lékaři nasadili biologickou léčbu, která pomohla a její stav se dočasně stabilizoval.

V roce 2014 však začala Míša pociťovat bolesti pod pravými žebry. Podstoupila sonografické vyšetření, při kterém lékaři našli ložisko o velikosti 2 cm, diagnóza zněla hemangiom (nezhoubný nádor). Bolesti se však zhoršovaly a Míša si nakonec sama od sebe vyhledala jiné zdravotnické zařízení, kde podstupovala kontrolní CT každé 3 měsíce, a to až do roku 2016. V květnu 2016 proběhla biopsie se závěrem – rakovina hladkého svalu. Následovala operace s nejistým koncem a potom ozařování. Zdálo se, že vše je na dobré cestě. Jenže v roce 2017 přišla další rána – rakovina se v těle Míši rozšířila dál, metastázovala do plic a jater.

Lékařka Míše doporučila biologickou léčbu, která je šetrnější a s lepšími výsledky. Bohužel tuto léčbu jí neschválila její zdravotní pojišťovna. Místo toho, aby si Míša šetřila síly na léčbu samotnou, musela se zabývat odvoláním. Jenomže i po odvolání, pojišťovna léčbu opětovně zamítla. V odůvodnění stálo, že jsou i jiné varianty – tzv. paliativní chemoterapie. Ta však nemoc neléčí, jen pozastaví a pacient můžete dožít. Biologickou léčbu by pojišťovna mohla schválit, ale to jen tehdy, když nebudou jiné možnosti. Jeden cyklus (2 dávky) biologické léčby stojí 150 tisíc korun. Potřeba je nejméně 8 cyklů. A to se zdá pojišťovně asi příliš moc. Jakou cenu má tedy lidský život pro zdravotní pojišťovnu?

Děkujeme organizátorům za super akci a jménem klubu jsme rádi že jsme mohli pomoci.

Fotografie poskytl Roman Škvára

Sdílet

Komentáře